Magyar Shakespeare Bizottság

Kezdőlap » Uncategorized » „Eh, mi a név?”: Júlia és a Magyar Shakespeare Bizottság

„Eh, mi a név?”: Júlia és a Magyar Shakespeare Bizottság

Júlia kérdésének felvetéséhez nem kell nyelvfilozófusnak lenni, mint ahogy ahhoz sem, hogy belássuk a név nemcsak leír, hanem meg is határoz, bármennyire is szeretne Júlia ettől eltekinteni. Ahogy nem kell bölcsnek lenni ahhoz, hogy elfogadjuk a nevek, szavak előíró jellegét, ahhoz sem kell nyelvfilozófussá válni, hogy észrevegyük a Magyar Shakespeare Bizottság nevében fellelhető egy zavaró szó: „Bizottság”.

A Bizottság szó ugyanis kiszorító értelmű is lehet. A Magyar Értelmező Kéziszótár meghatározása szerint a „Bizottság” „Valamely feladatra (alkalmilag) választott vagy kiküldött kisebb testület” (1992, 1. kötet 139.o.). A „bizottság” szó tehát sugallja azt, hogy egy adott feladatra a sok lehetséges ember közül keveset kiválasztanak, hogy elvégezzen egy feladatot, azaz a nagyobb halmazból egy kisebb részhalmaz kialakítása a cél. A Magyar Shakespeare Bizottság azonban inkább befogadó jellegű, hiszen mindenki tagja lehet, aki a Magyar Shakespeare Bizottság céljaival egyetért.

Másfelől a „bizottság” szó negatív, kellemetlen asszociációkat is keltet, hiszen egy bizottság feladata sokszor az, hogy maga elé idézi az embereket, hogy ott valamiről számot adjanak, majd a bizottság dönt, vajon a számadást elfogadja-e vagy sem. A Magyar Shakespeare Bizottság azonban nem maga elé citál embereket, hanem segíteni szándékozik William Shakespeare műveinek magyarországi befogadását, tehát inkább a „társaság” név lenne megfelelő. Lehet, ez a későbbiekben megváltozik, most azonban egyelőre a „bizottság” szó szerepel a nevében.

Miért hát e név? Két oka van annak, hogy Magyar Shakespeare Bizottság, és nem Magyar Shakespeare Társaság, lett ennek a szervezetnek a neve. A két ok közül az első a hagyománnyal való közösségvállalásra vezethető vissza, a másik ok pedig a jelenlegi szervezeti hovatartozásra. A harmadik Magyar Shakespeare Bizottság megalakulásánál már felvetődött a kérdés, hogy nem lenne-e szerencsésebb a „Társaság” nevet használni. Az alapítási dokumentumok szerint többen érveltek meggyőzően amellett, hogy az alakuló társaság vállaljon közösséget azzal a szervezettel, amely 1860-tól Arany János vezetésével működött. Az érv, tehát, a történelmi kontinuitásra alapozott. Az akkori társaság a történelmi hagyomány iránti tiszteletből tehát megtartotta a nevet, és így döntöttünk most is.

Még akkor is ragaszkodtunk a hagyományhoz, amikor teljesen világos, hogy a 19. századi Magyar Shakespeare Bizottság ténylegesen bizottságként működött. Így működött, hiszen a Kisfaludy Társaság kifejezett projektbizottságaként jött létre. Ez a projekt pedig a shakespeare-i drámák fordításának elősegítését és ellenőrzését tűzte ki célul. A Bizottság pályázatot írt ki, ugyanis, az egyes művek lefordítására, összevetette az elkészült fordításokat, majd döntött, melyik fordítás érdemli meg a megjelenést. Tehát pontosan azt tette, amit egy bizottságnak tennie kellett.

A tradíció ápolásán, a folyamatosság fenntartásán kívül a szervezeti hovatartozás is érv a „Bizottság” név mellett. A Magyar Shakespeare Bizottság jogi és pénzügyi okok miatt nem kíván egyelőre teljesen önálló társasággá alakulni. A teljes önállóság helyett inkább egy nagyobb, hasonló, bár nem egészen hasonló célokkal működő szervezethez csatlakozik, név szerint a Magyar Anglisztikai Társasághoz (Hungarian Society for the Study of English), amelynek részben független munkabizottságaként működik.

„Eh, mi a név?” A név tehát leír és meghatároz, de nem egészen. A Magyar Shakespeare Bizottság ugyanis munkabizottság, de nem a szó „kiszorítás”, „ellenőrzés”, „visszafogás”, hanem a legnemesebb értelemében. A Magyar Shakespeare Bizottság olyan bizottság, amely azért dolgozik, hogy az összetartozás és barátságok révén elősegítse William Shakespeare kultúraformáló jelenlétét Magyarországon.

Almási Zsolt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: